Live your dreams! - photo at Bogata Ĺ uma by Bojan Haron

Leef je eigen droom!

Als je je droom niet volgt, volgt teleurstelling.
Dromen sturen boodschappen over het leven voorbij je huidige horizon. Elke grote of kleine belangrijke verandering in het leven kan vele consequenties hebben. De consequenties kan je over het algemeen pas na langere tijd zien. In contact zijn met een langere termijn ideaalbeeld gebeurt over het algemeen niet omdat het leven daar geen ruimte voor laat. Tenzij je dat inbouwt in een wijze van leven die daarmee constant in contact is. Dat beeld waarin je je droomleven leidt. Een leven dat je je zelf toestaat te dromen.
Het is een antwoord op de vraag 'hoe creer ik een leven dat trouw is aan mijzelf'? Die elementen worden dan ingebouwd, die het onderwerp zij van dromen die verdwijnen wanneer het dagelijkse leven de dromen opslokt.
Hoeveel keer hoorde je niet mensen zeggen: 'Oh ik wilde dat ik een miljoen won. Dan startte ik een restaurant. Of ik ging een wereldreis maken. Of ik ging in de natuur wonen. Allemaal romantische dingen die vrijblijvend bij de borrel geuit worden. Maar die nooit gaan gebeuren omdat het hele dagelijkse leven ze te veel opslokt. En stap terug nemen als het ware op een afstandje bekijken wat ze werkelijk willen gebeurt niet. Dit is zijn de materialen voor de teleurstelling van degenen die weken voor hun sterven zijn en ECHT terugkijken. De gedroomde niet gedane dingen.

Het versterken van dromen
Wat zou het voor je betekenen als je de beperkingen van het dagelijkse leven oversteeg en startte met het inzoomen op je ideale leven? Waar zou je dan tijd aan spenderen? Wat zou je droom baan zijn? Wil je onafhankelijk worden? Wat als je van je eigen land zou kunnen leven? En sommigen met jou? Je zou kunnen kijken met welke oppervlakte grootte je zou kunnen beginnen? Waar dan? In Nederland, buiten Nederland? Wie doet dat nog meer? Ben je single en zoek je een partner die dat ook wil? Of zoek je een gezelschap die dat samen willen? Als al je vrienden druk druk druk zijn met sporten, naar de kroeg gaan en van 9 tot 5 merken, kan het zijn dat die niet je ideale vrienden zijn. Je wordt je omgeving. Dit is ook een van de angsten van diegenen die een grote verandering overwegen. Hoe gaat het dan met mijn relaties? Afgezien van andere limieten als: 'Kan ik dat allemaal wel'?

Wat als je je hele agenda zet in het licht van je droom?
Dan is alles dat je doet gecentraliseerd op dat belangrijkste ding in je leven. Dat betekent ook dat je andere dingen uitsluit In het bijzonder is het van belang om een beslissing te nemen in de vorm van een concreet idee en een actie gebaseerd op de beslissing. Dan is het resultaat ook in direct verband met het idee dat er achter zit. De geplande actie moet ook zo klein zijn dat je hem onmiddellijk kan uitvoeren. Het werken aan je droom en de droom zelf wordt ook het beste gediend als je erover schrijft. Als je et zichtbaar maakt. Daar zijn nog meerdere methoden voor. Als dat je interesseert, el mij dan voor een half uur van mijn tijd. Daarin kunnen we wat stoeien met hoe ik je kan steunen in het ontwikkelen van de ideen wereld. En wie weet, ben je opeens een stap verder met het verwezenlijken van je idee. Als je schrijft, kan je terugkijken naar je vooruitgang. Geleerde lessen blijven toegankelijk op de manier waarop je ze indertijd hebt opgeschreven. Je komt op die manier in contact met jouw voortgang.

Journalling
Dus jeschrijft gedurende dag over wat je doet, ervaart en verder voorvalt. Gedachten komen voorbij. Soms zijn er uitdagingen die komen uit wie je geworden bent door de tijd heen. De persoon die de dromen vergat, of een hoop droomt, maar geen actie neemt. Je zult het wel weten, maar er is een gezegde dat als je alles doet zoals je het altijd deed, dat je krijgt wat je altijd kreeg.
Als je de inhoud van je agenda verandert op verschillende punten verschuift je aandacht naar die nieuwe punten. Datgene waar je aandacht op gevestigd is, groeit. Als je een idee in je gedachten koestert, maar niet uitvoert, groeit het alleen in de immateriele wereld. Als de droom, het idee niet opgevolgd wordt door actie, sterft het idee. Een belangrijk deel van jou verdwijnt dan ook. De herinnering wordt een gebied van spijt.

Wat als je je vakanties een droom thema geeft?
Stel je voor dat je een vakantie plant. Je ziet naar die vrije tijd uit. De familie geniet van die tripjes.
Wat als je een vakantie plant op een plaats waar je de basis leert van iets waar je werkelijk gepassioneerd over bent? Wat als je er kan beginnen te leren wat je werkelijk wilt leren? Wat als dat koken is want je wil een restaurant hebben? Of hout bewerken. Of andere ambachten als bouwen of dieren houden of een gastvrijheids initiatief hebben? Als de elementen van hoe je en dergelijk initiatief opzet mee kan nemen naar huis kan je weer verder met je droom. De rest van de tijd op vakantie spendeer je met je gezin.

Eindeloos uitstel van een grote verandering
Wat als je klaar bent voor een complete verandering van je leven maar je weet niet waar te beginnen? He kan zijn dat je in de natuur wil leven met je familie. Of dat je met een nieuwe carriere wil beginnen met iets wat je passie heeft? Terugkijken naar je familie – opleiding traject en professionele ontwikkeling kan een start zijn. Dan kan je goud gaan delven dat wellicht in je verleden te vinden is. We zijn ons niet altijd bewust van nuttige elementen van het verleden. Soms heb je succes geboekt dat je vergeten bent. Of je realiseerde jet het belang van een bepaalde ervaring niet. Een ervaring die je wellicht tegelde kan maken. Waar een markt voor is.

Hoe bekijk je 'realiteit' of het verleden?
Elke creatie heeft zijn achtergrond en fasen. Vincent van Gogh zei altijd dat 'ie een schilderij droomt en dan de droom schildert. Het oprekken en uitdiepen van je fantasie is deel van mijn werk. Ik maak bijna dagelijks ontwerpen voor te maken objecten of het inrichten van delen van onze bossen, paden en plekjes op ons terrein. Dat vergt veel van het vermogen van mijn innerlijke atelier, theater of werktruimte. Om limieten te identificeren en te verfvangen door inspirerende ideen is deel van het werk. Dat blijf ik met mij zelf ook doorlopend doen. Dat is niet soms, dat is altijd. Om de idee tot werkelijkheid te brengen vergt de juiste strategie om de limiet op te heffen of een niet te hinderlijke plaats te geven. Uiteindelijk moet dat uitmonden in het leggen van een netwerk voor jouw om je kwaliteiten te erkennen en te herkennen wanneer dat belangrijk is. En hoe het grotere beeld te creeren waar dat een plaats heeft. Zo dat je ziet waar je mee in verbinding staat in het grotere geheel.

Hoe verbinding te krijgen met de droom
Dat je weet waar te starten om verbinding met de droom te maken en daaruit heldere beelden te trekken voor het maken van een beeld van dat droomleven. Het opgraven van kwaliteits elelementen van jouw talenten en ervaringen die weer ligt kan laten schijnen op verborgen taleten kan een begin zijn. Dat die er wellicht zijn kan een start zijn op zichzelf.
In andere woorden, Er is een heden waarvan je bijvoorbeeld een werk type achter je wil laten. Achter alles is een droom. Of een verhaal van je jeugd dat bedolven is geraakt onder het dagelijkse leven. Als verplichtingen als kinderen, hypotheek en andere verantwoordelijkheden de weg naar die droom gaandeweg afgesloten hebben. Die weg wordt weer opengebroken.
Dan wordt de belissing genomen om de richting vast te stellen en te komen tot een ideaal plaatje waar de carriere, werk, leven en wellicht zelfstandig bedrijf het liefst naartoe wil gaan. Er is voorbereiding om het fundament te leggen voor de ontdekkings reis. Wellicht het inbedden in dierbare relaties om het ecologisch te verwerken. En dan de eerste concrete inhoudelijke stap.

De droomwereld zou het dagelijkse leven moeten vormen

Je innerlijke werkplaats, films schetsen en dergelijke als een voorbereiding van het uiteindelijke ontwerp en welke aspecten van je leven je eerst onder de loep neemt maken daarvan deel uit.
Wat doe je thuis onmiddellijk? Wat doe je in sociale sferen? Alles moet in het licht staan van je innerlijke reis. Alles een object van je waarneming en analyse.

Als je iets verandert, verander dan alles.
Ik droomde dat we zouden verhuizen van Nederland naar een of ander mediterraan land. Dat is gelukt. In die tijd had ik een smederij en werkte met eigen ideen voor hoge kwaliteit klanten.
De smederij maakte interieur decoratieve objecten als tafel, stoelen frames, kandelaars en divers ontwerp. Het vuurtje brandt nog steeds. Alhoewel design en concepten nu meer in algemeen ontwerp zitten en commerciele concepten.
Ik was zelfstandig smid geworden na jaren marketing en sales in de bedrijfswereld. Ik had met duizenden conversaties met marketeers een aardig idee gekregen hoe directeuren belisten rond hun diensten en producten. Alsmede het hele bedrijf er omheen. Zoals hoe personeel te werven e.d. Mijn vrouw is al 25 jaar professioneel website ontwerpster. Zij heeft een eigen bedrijf na een carriere in website ontwerp in loondienst.
Wij leefden in het oude centrum van Leiden, Nederland. Ik had een zich herhalende droom over een zoon met wie ik een groen gebied in reed. We kwamen terecht bij een huis met een lange tafel ervoor met allerlei lekkers van het land. Er waren veel gezellige mensen die samen aan tafel zaten.
De zoon kwan een jaar voordat ik ons land kocht. Later, in het jaar dat we er gingen wonen is er een lieve dochter bijgekomen.

Droom – beslis – ontwerp – voorbereid – actie.
Mijn sterkste punt is het concept helder te krijgen zodat ik of iemand anders eenvoudig een start kan maken. Zeer actie gericht. Het versterken van het droombeeld. En om je te helpen mogelijkheden te vinden om de eerste stap te nemen in een bepaalde richting. En om dat voort te zetten, ook door uitdagingen heen.

Als het je interesseert, en er onmiddellijke interesse is om stappen te zetten, wijdt er dan een telefoontje aan om een eerste verkennend gesprek te hebben. Als je niet onmiddellijk om een gesprek daarover verlegen zit, stuur me dan je email. Dan kan ik je een schema sturen dat ik gebruik als achtergrond planning tool die me in beweging houdt.

Hoe maak ik waar wat ik zeg?
Ik heb veel soorten trainers en coaches meegemaakt. De ene bekender dan de ander. Het is geen volledige lijst. Maar tezamen gaat het om 25 jaar studie. De onderwerpen varieerden van antropologie tot NLP met John Grinder een van de uitvinders van NLP. Van buddhisme ervaringen bij de School voor Zijns orientatie en niet te vergeten Vipassana meditatie tot postdoctoraal project management bij de universiteit Twente. Van ervaringsleer organisaties als Essence Trainingen in Nederland tot een maand 'creeren van workshops tot het omgaan met conflicten bij de Findhorn Foundation in Schotland. Bij Anthony Robbins de Unlimited Power Within week in Londen tot THarve Eker die 'Millionaire Mind schreef en daar trainingen over gaf.
Leren over de waarde van geld in mijn leven ben ik bij het George Kinder Institute en de Soul of Money van Lynn Twist geweest. Van jaren van NLP training bij het NTI NLP in Limmen. Tot ontmoetingen met Noordamerikaanse Indianen medicijn mannen tot trainingen bij het Proces Oriented psychologie instituut in Zurich. Proces oriented psychology lijmde voor mij heel veel verschillende richtingen aan elkaar. Volgens mijn mening natuurlijk. Voor mij was het een soort van thuiskomen. Hoe de groep een thuis was was voor mij een openbaring. Die sfeer roepen wij hier op als er meerdere mensen bij elkaar zijn.

 

Mentoren en helden in mijn leven.
Ze hoeven niet direct te leven. Als ze materiaal nagelaten hebben, dat je kan lezen dan heb je contact met inspirerende mensen. Zo is voor mij Mandela een held. Er is ook een inspirerende familie die tot de dood mij zal inspireren en dat is Van Hall in Noordwijk. Bob Proctor leeft nog. En is voor mij zeer inspirerend. Hij is in de tachtig en zijn vuurtje brandt nog steeds fel. Inspireert mij om gas te blijven geven om het leven zo spannend mogelijk te maken. Samen met vrouw en kinderen bouwen we een leven in de natuur.
Het is niet nodig voor iedereen om werkelijk in de natuur te leven zoals wij dat doen. Wat belangrijk is, is dat we een droom ons leven laten leiden. De vraag bij alles dat we doen is:'Past het bij wie we zijn?' Is dat de bedoeling volgens onze visie?Is dat de beste weg? IS er een eenvoudiger weg voor nu? Werken in harmonie met de waarheid van je eigen natuur is wat we daarmee bedoelen. Voor iedereen die nog niet helemaal begrijpt wat we hiermee bedoelen is wellicht een tijdje in contact zijn met ons via one sites, video's en mailtjes. Geef dan je email. En je krijgt een handige kleine verrassing die je gelijk onderweg helpt. Stel niet uit. Vul in en ontvang je verrassing.

Wanneer ben je klaar om het roer om te gooien?
Dat is als er vragen zijn in de context van 10 tot 15 professionele carriere jaren die met het starten van de nieuwe week te maken hebben. Als je alles hebt en op zondag denkt aan maandag met een bezwaard gevoel. Moet 'ik weer' of soortegelijke. Of dat je merkt dat woensdat je alweer aan het weekeinde denkt en de week al wegwenst. Of 'ik heb alles' vrouw, kinderen, huis, maar toch ontbreekt er iets. Ik weet niet wat. Maar het knaag aan me. Het werk inspireert me niet meer zoals toen ik eraan begon. Ik weet nog wel hoe tevreden ik was op mijn eerste dag.
Sometimes there are these questions like:
Ik heb een hoge management positie en de afgelopen jaren een succesvolle carriere. Het inspireert me niet meer. De mensen waarmee we zaken doen zijn niet de gelukkigste mensen van de wereld, alhoewel ze alles hebben. Ik ben klaar voor een volgende stap. Ik ben me er al geruime tijd bewust van. Maar ik heb geen actie genomen.
We hebben alles, maar mijn tevredenheid glijdt al enige jaren af.

Als ik je kan steunen om in aanraking te komen met je innerlijk natuur en je weer op koers kan krijgen om een vervullend leven te leiden, ben ik je man. Bel me 00385-9550-8852-72 of mail me. Als je je je mail adres geeft, heb ik een kleine maar hele handige bonus voor je.
Aarzel niet – doe het nu. Ik stuur je een pdf file 'De start van de innerlijke reis'. Als je dat gedaan hebt, heb ik nog een verassing voor je.

Wat is eigenlijk de essentie van een systeem?
Het levert gewenst resultaat na een geplande inspanning op basis van keuze. Als je nu 'ja maar' zegt, zo eenvoudig is het niet, dan zeg je dat op basis van een verleden. Het kan onbekend terrein zijn. Een leven waarin aan al je wensen voldaan wordt, kan dat wel? Er zullen altijd momenten zijn dat er iets niet gaat zoals je wenst.
Wellicht heb je gehoord van de schaduwzijde van de persoonlijkheid. Uit Jungiaanse psychologie. En daarna overgenomen door vele richtingen. Er zijn vele manieren om naar het menszijn te kijken. Om een lang verhaal kort te maken, het verleden vormt ons meer dan je zou denken. Omdat we in onze jongste jaren kopieerden wat onze ouders deden. Tot op zekere hoogte. Wat ze achter gesloten deuren deden weet je in het begin nog niet. Een hoop dat we konden observeren doen we en oefenen we gewoon, dat wordt deel van ons. Het word allemaal opgeslagen in wat men het onderbewuste of onbewuste noemt.
Het is als een atleet die....... of dichterbij, als autorijden naar je werk. Een route die je elke dag rijdt, wordt grotendeels routine. Soms nemen gedachten je concentratie over en weet je erna niet dat je eigenlijk niet dezelfde route gereden bent, maar wel op je werk terecht gekomen bent. Het kan voorkomen dat je collega's vragen naar het enorme ongeluk dat op je route plaatsvond. He? Ongeluk? Als je dan terugkijkt blijkt dat je met je gedachten heel ergens anders was. En wat versperringen volgde, zo dat je een andere route reed. De andere route deed je ook wel eens. Dus die was ook niet nieuw.
In een training heb ik wel eens meegemaakt dat we onderling een proces deden, met open ogen. Dat ging over luisteren. Dus we concentreerden ons allen op wat de ander op 15 meter afstand zei. We waren dan zo egconcentreerd, dat we niet zagen dat de trainer tussen de rijen door was gelopen.
In gevallen waar er iets traumatisch gebeurt in het jonge leven, kan het zijn dat het trauma, de pijnlijke gebeurtenis en alle details door het onderbewuste verborgen wordt. Ik heb dat zelf, denk ik, niet meegemaakt. Alhoewel soms herrinneringen aan bepaalde details in het leven opeens boven kunnen komen. Ik ken iemand die bij ongeluk een keer ernstig sexueel misbruikt is. In een therapie sessie op het traject van een training, kwam hij daar opeens achter. Het was verstopt geweest en hij was er zich tot dan niet bewust van geweest. Hij was toen 40.
Hoe het onderbewuste werkt en wat er allemaal ook mogelijk is, weten we niet echt. Er wordt eindeloos over geschreven. Die verleiding voel ik ook. Echter, echt wetenschappelijk onderzoek doe ik niet. Ik kijk gewoon of iets werkt. En ik zoek de grenzen van mijn kunnen op. En ga daaraan voorbij. Zoveel mogelijk.
Ook ouder worden betekent niet dat je gas terugneemt. Ouder worden betekent voor mij een reden om bewust meer te doen. Zo dat het lichaam en de geest gestimuleerd worden door een nodige inspanning. Dan blijven de motoren draaien. Ook daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Ouder worden wordt wel eens met rozen knippen en pensioen geassocieerd. Wel, mooie bloemen kunnen we altijd planten. Om daarachter oud te worden kan wel. Met een lekker glas wijn en samen met je vrouw en kinderen genieten van een mooi moment. Maar dan moet er toch weer een stal schoongemaakt worden of een nieuw project bedacht. Of een diner geplanned. Hoe doe je dat allemaal? Hoe hou je die geest scherp?

Het werken met de schaduw
En het verband met feedback. In elk georganiseerd verband moet het mogelijk zijn feedback momenten in te bouwen. Na het afmaken van een stap die geplanned was. Is het resultaat zoals bedoeld? Ja? Vier een feestje. Het feestje van erkenning is de eerste beloning van elke actie waar de intentie achter zat om het plan uit te voeren. Er is actie genomen. De intentie was goed. Beloon dat. Als de uitkomst beter kan, benoem dat en vorm daaruit de volgende actie. En herhaal dat.

Er zijn minimaal twee lagen die een rol spelen in hoe feedback aankomt. Of wat er gebeurt als feedaback werkt.
A Het gaat over techniek en feiten.
B de identiteit wordt buiten beschouwing gelaten.
Er zijn gevallen dat als je niet de juiste toon weet te zetten, dat de vlam in de pan slaat. Het hersenpannetje bedoel ik. Ik kan het niet anders verwoorden. Beledigd zijn is een keus. Als je weet dat de inspanning besproken wordt en dat de bespreking is om de volgende actie succesvol te laten zijn, dan concentreer je je uitsluitend op het gewenste resultaat, het proces en hoe dat verbeterd kan worden en dan neem je actie.
Al het andere gaat over het gebrek aan persoonlijke waardering dat in de vergelijking getrokken wordt. Dan liggen beschuldigingen, verontschudligingen en klachten direct om de hoek. Er verandert niks en dit kan zich automatisch herhalen. Dit worden ook wel patronen genoemd. Ik schaar het onder schaduw, patronen en andere – het werkelijke object van feedback – niet eigen aspecten.

Educatie blijft aan de oppervlakte
Dat het uit de hand kan lope zal iedereen weten. Dat er situaties zijn waarin oordelen een grote rol spelen en de relaties vertroebelen zal ons allemaal bekend voorkomen. Laten we de opmerking die hiervoor gemaakt is over educatie weer even aanhalen. We vullen geen vat, we ontsteken een vuur.
Educatie wordt over het algemeen door het systeem verplicht georgeniseerd. De vorm en de inhoud is allemaal vastgelegd. Neem het meteriaal op – leraar vertelt hoe het zit ondersteund door wat materiaal. Je doet examen en het systeem bepaalt of je door mag. De norm wordt van buiten opgelegd. Dat het van buiten naar binnen is gaat voorbij aan het specifieke innerlijke leven van een ieder. Wellicht heeft elk vuurtje een andere wijze van stoken nodig. Op de persoonlijke denkwijze gericht.
Ons systeem is te vergelijken met de wijze van navigeren rond de aarde. Om dat te kunnen, moet je aannemen dat er een kompas roos is. Dat er kaarten zijn, zeestromingen en wind, ondiepten en plotslelinge golven. Je moet je materiaal kennen. Maar wel alert blijven of wat zich voordoet conform kaart is of dat de realiteit anders is. Als je aanneemt dat er 300 meter water staat, maar er ligt nu een zandbank, dan loop je vast.

Het innerlijk proces is uiteindelijk je eigen bron
Waar het allemaal om gaat is dat wat er ook gebeurt, je bij je volle vermogen verndersteld wordt te blijven. Dat is niet iedereen altijd gegeven. Dat komt door de manier waarop we onderwezen worden. Elk resultaat in je leven is een weerspiegeling van de film die je in je hoofd bezoekt. (Bob Proctor)

Dat vuur, de mogelijkheden, zijn er bij ons allen potentieel in gelijke mate.. Het raakt alleen een beetje uitgedoofd door de verplichtingen die we ons in de loop van het leven op onze hals halen. De innerlijke wereld is het toneel, het eigen toneel, waar alles gecreerd wordt. Als het toneelstuk je niet bevalt, herschrijf het. En blijf het doen het doen alsof het de eerste keer is. Maar blijf als regiseur van je eigen toneelstuk wel alert of de kwaliteit nog wel is wat je wenste. Je zuiver en alleen richten op de hoogste kwaliteit van leven is de kunst.

Mijn 6 kernwaarden
Dat zijn intentie velden met een elkaar versterkende invloed. Het is ook een manier om te zien wat de invloed van een ander is. Dat is weer op te maken uit hoe iemand communiceert en wat het effect is van die communicatie. Veel is waarneembaar. Meer daarover voert te ver voor de bedoeling van dit stuk. Boeken zijn er mee volgeschreven.

Dat ik mijn kernwaarden op een rijtje heb beteken niet dat ik beter ben dan jij. Het geeft me houvast in tijden dat het niet al te makkelijk gaat. Ook is er altijd een veld waar je gevoelig voor bent. Als ik een project begin, moet het altijd mooi zijn. Als ik met een project onderweg ben, is er de kans dat er een nieuw project veel aantrekkelijker is dan het oude dat bijna af is. Dan komt alles tot stilstand. Want als je niks afmaakt, kan je er niet van genieten.
Ondanks dat je je model zo mooi in elkaar hebt gezet, je moet blijven waken dat de pwersoonlijke uitdagingen het feestje niet verstoren.
In conversaties en communicatie in het algemeen zijn waarden van het grootste belang. Iedereen zit anders in elkaar. Alert zijn op wat er niet gezegd wordt maar waar wel de nadruk ligt door toonzetting en andere sterke signalen is een sleutel voor super communicatie.
In ons werving systeem voor vrijwilligers en het creeren van de optimale leer-omgeving wordt daar uitgebreid me gewerkt. Soms alleen op directie niveau – als iemand de contacten liever oppervlakkig houdt. Het streven is openheid. Dus ook openheid over de tijdelijk verborgen systemen.

Hoe werkt het systeem van waarden?
Een aantal simpele benoemingen worden hier gepresenteerd. Alle stellingen hier zijn aannames. Die aannames vormen samen een systeem dat je naar keuze inzet om beter resultaat te bereiken. Soms relax je en is de bewustzijns staat zogezegd in stationair. Soms, bijvoorbeeld bij het ontmoeten van een nieuw persoon, wordt oplettend gehandeld. Na een eerste paar checks, als lijkt dat die persoon wellicht leuk is, kan er langzaam of instant verdieping plaatsvinden. Of als je werkt met gevaarlijk gereedschap. Dan heb je je volle vermogen nodig. Kortom, de omgang met de realiteit wordt daarmee in grotere mate stuurbaar.
Er is een set van drie die in de praktijk van ons werk niet of nauwelijks tersprake komen. De drie die we op termijn communiceren zijn practische waarden volgens welke we onze projecten en vrijwilligers managen.

De eerste drie die aan de basis van de operationele waarden liggen zijn meer verborgen. Die zijn wel te bespreken. Maar dat gebeurt alleen als aan deze drie voldaan wordt.
Dus de drie verborgen waarden: Openheid, motivatie (drive), en visie. Dat zijn entree waarden. Als een daarvan laag of negatief scoort en er geen wens is om meer te leren – een tekort op te heffen - gaat er geen contract plaatsvinden.
1 Openheid heb je nodig om instant te beseffen – zonder te veel interpretatie en liefst zonder emotie - in welke realiteit je je bevind. Er is een concentratie op feiten. Ook wat je rol in die realiteit is en wat je eventuele bijdrage eraan was. Dat betekent de juiste inschatting van de mate van verantwoordelijkheid die je in een gegeven situatie hebt. Zonder dat je je waardigheid verliest, willen onderzoeken wat je rol ergens in is. Ondanks dat het weleens helemaal niks met jou te maken zou kunnen hebben. Hoezeer het ook niks te maken heeft met je, het wordt aan je voorgelegd en er wordt verwacht dat je je ontvankelijk opstelt. Lees: Waardig. Met kalme concentratie. Wat je er op dat moment mee doet of later, is aan jouw. Het is alsof je je voet in koud water houd. A, dat is koud. Ok. Wat nu?

2 Motivatie (Drive) is een energie die van binnenuit aanwezig moet zijn. Die moet autonoom zijn. Kinderen hebben een natuurlijke drive om te leren, te spelen en te onderzoeken. Daar hoef je niks aan te doen. Natuurlijjk nemen de jongsten van het prille begin voorbeelden op uit de omgeving. Op wat latere leefijd wordt het leerproces veel meer beslist van buitenaf bepaald.Over het algemeen is het scholings systeem top-down. Er wordt wel eens gezegd dat leren het vullen van vaten is in plaats van het ontsteken van een vuur. Wij scheppen omstandigheden waarin het laatste tot zijn recht komt.

3 Visie is het veld dat je selecteert over hoe je leven er hoofdzakelijk uit gaat zien. Je ziet als het ware het ideale leven voor je. Zoals ik mijn droom met mijn zoon dat we onderweg waren naar een plek waar uiteindelijk een gezelschap aan een lange tafel met lekker eten. Eten uit ed tuinen, de bossen en stallen is nu een thema. Daar doen we veel van.

De set waarden die we gebruiken zijn als een kompas systeem waarmee we beslissingen een richting geven. De uitspraak van Michelle Obama: 'When they go low, we go high' is een indicatie dat ze bepaalde standaarden in huis heeft. En dat ze als het gaat om de neerbuigende communicatie van sommigen in haar land, ze het geen aanleiding vindt om op dezelfde manier te reageren. Ze laat zich niet verlagen tot dat niveau. Ze zal geen belediging met een belediging beantwoorden. Ze bewaart haar eigenwaarde.

Hoe wij met ons waarden set supermatches realiseren.
De set waarden zijn deel van het systeem waarmee we supermatches creeren tussen ons initiatief en vrijwilligers. Er gaat ook wel eens wat mis. Voordat je denkt dat het systeem perfect is en elke match perfect. Wij zijn ook maar mensen en niet een machine. We maken fouten. Soms wacht ik ook wel eens te lang met het nemen van een beslissing. Of elke andere fout die je je maar kan indenken. We hebben vele projecten op ons 12 hectare terrein.
Het starten en afmaken van projecten is een uitdaging. Hoe je op het spoor blijft dat geplanned is, is een resultaat van het gebruik van de gereedschappen die je met onze training krijgt. He leidt in ieder geval tot een vrede met wat is. Dat kan al een doel op zich zijn. In rust en vrede leven. Dat sluit competitie voetbal of bergbeklimmen niet uit. In tegendeel. Het maakt concentratie op een inspanning des te sterker.
Die vrede houdt ook niet tegen dat er actie ondernomen wordt om op alle vlakken voortgang te blijven boeken. De vrede leidt niet tot het helemaal 'dolce far niente'. Als ware dat 'dat je werkelijk niets doet'. Zijn is de staat waar dat over gaat. Een staat van zijn waarin je inspanningen levert die geheel natuurlijk uit je komen. Dan is werk geen werk meer. 7 dagen in de week onder andere met designs bezig zijn is dan als het ware ademhalen. Dat doe je toch. Als je project je leven is en je leven je project dan is dat ongeveer zoals van Gogh dat bedoelde. Een creatieve combinatie van dromen in de nacht en verwezenlijken overdag.

Ons permacultuur camping en educatief initiatief
Het is een gemengd bedrijf me verschillende zwaartepunten. Enerzijds zijn we vele met de grond bezig om het terrein te ontwikkelen tot een waar park. We ontvangen gasten in de camping, we voeren een mini boederij met kleinvee op het platteland in de natuur van Kroatie. We scheppen de context educatieve progamma's.
Wat je hier kan leren is een manier van functioneren dat het de omstandigheden niet bepalen hoe je functioneert, maar jij zelf. Daarnaast zijn er allerlei creatieve mogelijkheden zoals Permacultuur in de praktijk. Een natuurlijke design methode waarin zo eenvoudig mogelijk met de natuur samen gewerkt wordt. We bieden dan ook aan het eind van de dag een heerlijke maaltijd van voedsel uit eigen tuin, stal en de bossen. We hebben drie chefs in huis die tezamen super eten op tafel zetten.

Wat zit er allemaal in ons systeem?
Het brengt je in het hier en nu. Het maakt het starten van een nieuw project of project fase makkellijk. Ook als het weer verandert, veranderen de werkaamheden onmiddellijk. Dat is natuur. Veel mensen kunnne niet makkellijk met die fase overgang omgaan. Soms doe je opeens omdat het bijvoorbeeld hard regent voor een paar dagen, een paar dagen niks buiten. Dan heb je binnen en op droge plekken werk te doen. Dat is wat anders dan in de tuin werken. We hebben ook een redelijk uitgebreide bibliotheek van allerlei boeken die steun geven bij het landleven.

We gebruiken al de genoemde systemen die samen gesmeed zijn tot een simpel systeem dat stappen in het ontwikkelen van ons bedrijf en marketing inhoudt. Werving, project management, communicatie, dagelijks management en feedback systemen zijn beschikbaar, zo dat ze onmiddellijk bij kunnen dragen aand educatieve ervaring van het moment. Over het algemeen werken ze op de achtergrond. Maar ze zijn ieder moment bewust te maken. Zo, dat de gedachte achter het handelen ook meegegeven wordt. Je kunt je voorstellen dat het ontwikkelen en onderhouden 12 hectare en bouwwerk, onderhoud dieren en het ontwikkelen van gemeenschapsprojecten een systeem nodig maakt. Zonder goede priorteiten kan je geen keus maken. Als je geen keus maakt drijf je van moment tot moment. Voor je het weet is je tijd om. Of je raakt overwerkt bedolven onder de vele uitdagingen.

Bogata Suma heef teducatieve contexts geboden aan meer dan 200 vrijwilligers van over de hele wereld. Ze kwamen om te leren leven met de natuur. Uiterlijk en innerlijk. Een enkeling heeft binnen een week cretiviteit, toewijding en viering genoemd. We hadden nog niet letterlijk verteld dat dat onze waarden waren. Dat is natuurlijk gaaf om mee te maken. Dat we kennelijk uitstralen wat we ons voorgenomen hebben. Over de jaren zijn de feedbacks in kwlaiteit toegenomen. Dat is ook zeer bevredigend om te zien. We hebben gastenboeken waarin de bezoekers schrijven, tekenen en schilderen wat ze bij ons ervaren hebben.

Achter dit werk zit dus een systeem.
We communiceren op verschillende platvormen dat we ruimte hebben. Wat we wel doen en wat niet. Er zijn mensen die zo strikt zijn met dieten, dat de stemming in de keuken en aan tafel erdoor beheersd raken. Als er een groep zich aandient die bijvoorbeeld een vegan keuken willen oefenen dan kan dat wel. Maar dan huren we een speciale kok in omdat we dat voor ons zelf niet leuk vinden. Over bepaalde onderwerpen zijn mensen soms in staat om een 'moreel hogere positie dan jij' in te nemen en dan wordt dus de sfeer opeens daar alleen door bepaald. Dat kan gebeuren. Maar aan onze eigen tafel is de sfeer wat losser dan dat. Grappen worden zeer gewaardeerd.
Er is een verhaal uit Tibet over een oudere monnik en een aantal jongereren die meemochten naar een diner bij een goede vriend van de oudere. Ze waren uren onderweg door de bergen van Tibet. Je weet wel, heel hoog en imposant. Ze werden aan het eind van de dagen lange tocht hartelijk welkom geheten door de vriend. Ze kwamen binnen in een heerlijke warme ruimte met een hele lange tafel en overal plekjes om een beetje in te hangen.
Er werd wat thee geserveerd en de maaltijd kwam al gauw op tafel. De heerlijkste gerechten waren door de gastheer bereid. Lekkere soep en heerlijk langzaam geroosterd vlees met groenten en rijst. De conversatie ging over discipline in de kloosters en hoe het beste kennis over te dragen. Gaandeweg viel op dat de meesten luisterden naar de uitwisseling tussen de twee oudsten. Om beurten vertelden ze over hun ervaringen in het verre verleden. Hoog in de bergen waren er veel kloosters gewijd aan het verkennen van de grenzen en beheersen van de menslijke geest.
Een van de jongelingen had de maaltijd nauwelijks aangeraakt. Hij zat al geruime tijd te zuigen op een enkele erwt. Ooo wat ben ik toch goed. Hij deed nauwelijks mee aan de conversatie. Leek zich uitsluitend op die erwt te concentreren. Toen het tijd werd om te gaan, stonden ze allemaal op en omhelsden ze de gastheer en vroegen hem bij hun langs te komen omdat er weer een feest aan zat te komen. De ouden groetten elkaar hartelijk. De gastheer zei tegen zijn vriend: 'Ik moet wel bijjzonder voedzame erwten hebben denk je niet? De vertrekkende vriend zei dat hij dat varkentje wel even ging wassen. De jongeling met de heiligmakende erwt kreeg te verstaan dat hij heel inderessant kon doen met die ene erwt, maar dat hij zich de volgende keer een keer moest bedenken of 'ie dat ging herhalen. Hij had de oudere monnik bij zijn vriend in verlegenheid gebracht. Als 'ie dat dacht te herhalen kon 'ie buiten wachten en hondevoer eten tot ze weer vertrokken.

Betrokkenheid bij elkaars wel en wee en zorgen dat we een top tijd hebben met wie er bij ons aanschuift is wat we voorhebben. Wi hebben een voorkeur voor een rijke eclectische meditterane en balkan keuken. Met alle vleesgerechten van dien. Ook niet elke dag. Maar als een gast een speciale maaltijd met vlees wil, bereiden we dat.
Het is ons streven om een match vol vertrouwen, plezier en warmte te hebben die vergelijkbaar is met hoe je je voelt as familie. Om mooie dingen te maken en te laten gebeuren. En om de schoonheid van de natuur door niet al te zeer in te grijpen, tot haar recht te laten komen met Permacultuur en persoonlijke ontwikkelings systemen.

Het is onze ervaring dat samen werken, leren en feestvieren met een lekkere maaltijd aan het einde van de dag heel bevredigend is. De eerste drie waarden functioneren in mijn dagelijkse leven op de achtergrond. In een enkel geval wil ik daar wel wat over vertellen. Over het algemeen is dat niet een onderwerp van discussie. De tweede set waarden wordt gevoed door het eerste set. Die worden mogelijk gemaakt, gestuurd en aangestoken door het eerste set. Het eerste set maakt alles mogelijk of bij afwezigheid (eventueel tijdelijk)onmogelijk.
Onthoudt dat dromen waar geen actie op genomen worden de wordtels zijn van spijt. Dromen waar geen actie op genomen wordt verpieteren en verdwijnen voor het geestesoog.

Dus wees moedig of blijf thuis.

 

Live your dreams! Bel Peter op +385955088572 of mail office@liveyourdreams.nl